Vitaminhetsen

Försäljningen av Omega-3 och vitamintillskott som järn, zink, b-vitamin och c-vitamin ökar rejält. Men är det egentligen något vi behöver? Många skulle anse att dessa tillskott endast är ett undermåligt substitut för riktigt mat. 

Givetvis finns det dem som har en genuin brist på en vitamin eller ett ämne och därför behöver använda sig av dessa tillskott. Det är vanligt att en del äldre människor behöver inte vitamin b12 till exempel, eftersom kroppen själv inte kan tillverka det. I sådana situationer är behovet genuint – men det är knappast äldre med b12-brist som står för den stora köpkraften. Många av oss som använder det behöver det dock troligtvis inte alls. Vi behöver såklart alla vitaminer, men bäst är om de tillförs genom mat.

Vad beror ökningen på?

Enligt Svensk Egenvård, en branschorganisation, har försäljningen ökat med 12,2 procent sedan 2010. Det finns flera teorier varför det är så. Man kan spekulera i att det är på grund av att det går att läsa och höra väldigt mycket om hälsa just nu. Inte bara i tidningar, av bekanta och på nyheterna – utan även på sociala medier.

Vidare kan en del se det som en snabb och enkel väg att leva hälsosamt. Att laga en varierad kost är betydligt mer tids- och energikrävande än att helt enkelt stoppa i sig ett par vitaminer på morgonen.

Kan vara skadligt

Tar man mycket av fettlösliga vitaminer bör man iaktta viss försiktighet. Exempel på dessa vitaminer är A, D, E och K. En del vitamintillverkare har fått, på uppmaning av Livsmedelsverket, sänkt vitamin A-halten i sina tabletter. Detta eftersom den rent av kan vara skadlig i större doser.

Till det finns en viss oförsiktighet kring tabletter överlag. Om en tablett är bra – då måste ju två av samma vara bra? Den som tar dylika kosttillskott bör alltid läsa råden på förpackningen noga.

 

 

Post Author: Ellinor Berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *