Hur mindre bilkörning kan påverka dig och din hälsa

Att dra ner på bilåkandet kan bidra med flera positiva saker – både på lång sikt och på kort sikt. Det ger dig mycket bra förutsättningar att få motion i vardagen, samtidigt som både din privatekonomi och vår planet gynnas.

Kort sagt finns det många fördelar, även om det givetvis finns praktiska nackdelar med att göra sig av med bilen också. Man behöver inte göra sig av med bilen helt, men om man bara drar ner på åkandet har man en del fördelar att hämta.

Om du ändå tar bilen

Som vi nämner behöver man inte göra sig av med bilen helt. Tar du bilen någon gång ibland bara, är säkerheten det som bör hållas högt. Att du har bra däck och att bilen är i allmänt bra skick bör prioriteras innan avfärd. Optimalt är kanske att jogga ner till närmsta mack för att handla saker som motorolja, men det kan även beställas online. Om inte det företag du brukar handla ifrån har en onlineshop finns aktörer som till exempel https://www.motorolja-online.se, där du kan beställa det hem till brevlådan.

För mycket stillasittande skadar oss

För mycket stillasittande är inte bra för oss. Det här har flertalet studier visat på senare tid. Har du ett stillasittande jobb, åker bil till ditt stillasittande jobb och sitter framför datorn eller tv:n hemma finns en risk att du kan drabbas av vissa sjukdomar – en högre risk jämfört med den som rör på sig regelbundet. Att sitta stilla för mycket har visat sig vara en oberoende riskfaktor för olika hälsoproblem samt tidig död.

Andra fördelar

Utöver ovan nämnda fördelar finns ytterligare. Vi vet till exempel att förbrännandet av fossila bränslen ger en negativ påverkan på klimatet. Därtill är det dyrt att äga bil, och om man har möjligheten att ta sig fram på kollektivt vis har man en hel del pengar att spara på lång sikt. Att dra ner på bilåkandet är alltså bra för hälsan, ekonomin och klimatet.

 

Post Author: Ellinor Berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *