Så hälsosamma är de vanligaste klädmaterialen

Allt fler gör ett allt mer försiktigt val vid köpet av kläder. På senare år har flera stora klädbutiker anklagats för att utnyttja arbetskraft som jobbar under förkastliga förhållanden. Något annat att ta hänsyn till är vad kläderna är gjorda av – inte bara hur. 

Det finns många olika typer av material som kläder säljs i. Många av dem, som köps i butikskedjor, är inte sällan gjorda på kemisk väg. Ett exempel är akryl, som är väldigt likt plast.

Akryl

Akryl är ett vanligt material att hitta i kläder. Även tröjor som kan se stickade ut kan vara gjorda av materialet. Kika till exempel in hos den här butiken som säljer jultröjor – flera av dem är gjorda av akryl.

Bara för att akryl är plast är det inte dåligt per automatik. Visserligen har det viss miljöpåverkan, men det är upp till var och en hur noga man är med detta. En fördel är givetvis att det kan skona plånboken, jämfört med många andra material. Nackdelen är främst att plastpartiklar läcker ut ur kläderna vid tvätt.

Bambu

Bambu är lätt att odla och kräver normalt inga bekämpningsmedel för att det ska växa. I tyg är det dock bambuviskos som förekommer, vilket kräver relativt stora mängder kemikalier för att produceras. Många tror att bambu är miljövänligt – vilket det är, som material – men just bambuviskos är inte alls särskilt skonsamt mot planeten.

Fleece

Fleece är ett material som många förknippar med naturen. Man tar gärna med sig fleece-tröjan om man ska ut och vandra, fiska eller jaga. Med det sagt är fleece i de flesta fall gjort utav polyester, och varje gång tröjan tvättas lossnar mängder av små plastpartiklar som följer ut med avloppsvattnet i sjöar, hav och vattendrag.

Kashmir

Kashmir är ett känt material som kommer från den indiska regionen med samma namn. Ullet är den som fälls av getterna under vintern, vilken görs till trådar. I stort sett är kashmir snällt mot både kropp och miljö. En del skulle dock hävda att getterna inte är särskilt snälla mot naturen, eftersom de river upp gräset med rötterna när de äter.

 

 

Post Author: Ellinor Berg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *