Proteinpulver – hur viktigt är det?

äggprotein

Proteinpulver är något som kan hjälpa många i sin träning – eller? Vissa menar nämligen att det är helt onödigt. Samtidigt är det många som säger att hundratusentals användare knappast kan ha fel. Otaliga berättelser finns om hur proteinpulver har hjälpt människor i sin träning.

Rätt typ

För att det ska hjälpa bör man dock börja med att se till att man köper rätt protein. Det vanligaste att se på marknaden idag är typerna vassle och kasein, varav vassle är det mest populära av de två. Vassle verkar fort och tas upp i en mycket hög hastighet av kroppen. kasein är motsatsen till detta, och tas istället upp mycket långsamt av kroppen.

De olika egenskaperna hos de både proteintyperna gör att de är olika bra att ta i olika sammanhang. Till exempel bör man ta vassle direkt efter träningen, just eftersom det kickar in väldigt snabbt. Kasein däremot passar bättre att ta vid läggdags, eller när helt enkelt går lång tid mellan måltiderna.

Andra alternativ

Utöver kasein och vassle finns till exempel ägg- och sojaprotein. Äggprotein kan vara ett bra alternativ för vegetarianer, medan sojaprotein kan passa veganer bra. Proteinet i ägg har en medelsnabb upptagningshastighet och placerar sig någonstans mellan motpolerna kasein och vassle. Äggprotein passar således bra att ta vid fler olika tillfällen.

Kontentan är att det helt enkelt gäller att ta rätt protein vid rätt tillfälle. Samtidigt kan kostpreferenser göra att det inte är möjligt att ta de allra mest populära typerna, så som vassle och kasein exempelvis. Då får man istället förlita sig på vegetabiliska alternativ, så som sojprotein, vilket även togs upp ovan. Ett annat storsäljande alternativ för veganer på marknaden är hampa-protein. Hur bra effekt det faktiskt ger är något som fortfarande diskuteras.

 

Post Author: Erik Lundgren