Blir man friskare av ett städat hem?

Lite skit rensar magen brukar man säga och till viss del ligger det väl en sanning i detta. Risken att man idag har ett alldeles för rent hem är nog inte så stor längre som det var i början av 1900-talet. Det har visat sig att det inte är så farligt för små barn att det inte är kliniskt rent hemma och de flesta föräldrar ger oftast upp efter ett tag när deras telning än en gång stoppar något i munnen. Det är en del av upptäckandet helt enkelt.

Under hösten 2016 reste Agnes Wold runt och föreläste på Folkuniversitetet om hur meningslöst det var att städa i kampen för att motverka sjukdomar. Hon menade att vi går runt med en smuts- och bacillskräck helt i onödan.

Myten om städningen

Myten om att damm är farligt uppkom redan på 1800-talet då kvinnor och män fick lära sig att damm innehöll farliga varelser som var orsaken till dödliga infektioner. En städhysteri bröt ut för att hålla hemmen kliniskt rena. Detta i sin tur gjorde att allergierna ökade framför allt hos överklassen.

Idag försöker hon istället sprida budskapet att det finns ett samband mellan låg risk för allergi, husdjur och ett hem som inte städas lika nitiskt. Ett budskap som kan vara skönt för många stressade föräldrar att få höra.

Det innebär förstås inte att man ska sluta städa hemma utan flyttar snarare fokus på varför det ska vara städat. För det går förstås inte att komma ifrån det faktum att alla mår bra psykiskt av att ha det snyggt omkring sig. Det vet alla som ägnat sig åt Feng shui till exempel. Känslan av att komma hem till ett nystädat hem är alltid speciell och den som inte hinner med det själv kan med fördel anlita något av de företag som utför arbetet medan man själv är på jobbet. Anlitar man till exempel Städhjälp i Stockholm med har fast pris beställer man det man behöver och lägger tiden på att umgås med familjen istället.

 

Post Author: Erik Lundgren