Här hittar du vårdinformation

Stukad fot, korsbandsskada, tennisarmbåge, sträckning…

Listan kan göras lång med klassiska idrottsrelaterade skador. Ibland är det självklart att sjukvården ska kontaktas för att man ska få en professionell bedömning. Vid andra tillfällen finns hjälpen närmare och snabbare till hands.

”Allt” inom sjukvård – 1177.se

1177.se är troligtvis Sveriges största och mest använda webbportal inom information och tjänster kring sjukvård och hälsovård. Portalen är uppbyggd i flera kategorier:

Fakta och råd – Här hittas ett mycket stort antal artiklar som ger praktiska och konkreta råd inom det mesta kring sjukvård. Här finns exempelvis tips om vad man ska göra vid getingbett, hur man stoppar lössen samt vad vissa läkemedel har för effekt och biverkning.

Nyheter – Flera gånger i veckan uppdateras portalen med relevanta nyheter kring hälso- och sjukvårdsrelaterade frågor.

Regler och Rättigheter – Artiklar kring vilka rättigheter som personer i Sverige har att få vård. Detta oavsett om man är svensk medborgare eller om man är på besök i landet.

Hitta Vård – Via Hitta vård går det att hitta närmaste hälsocentral, sjukhus m.m. Det är även möjligt att ringa 1177 dygnet runt för att få råd kring hur man ska agera vid sjukdom eller olycka. Anser de att ambulans bör tillkallas kan de göra detta. De kan även förvarna akuten att en patient är på ingående med gällande problematik.

Information om mediciner – FASS

Om 1177 främst vänder sig till privatpersoner så vänder sig FASS främst till personer inom sjukvården eller de med spetskompetens inom hälsa och sjukvård. Det är ett läkemedelslexicon där man kan söka på läkemedel, substans eller sjukdom och få fram information kring detta. Eftersom webbplatsen vänder sig till personer inom sjukvården är texten relativt svår att förstå utan förkunskaper.

En funktion som privatpersoner med fördel kan utnyttja är däremot registret över patientorganisationer. Här listas nämligen de organisationer som valt att samarbeta med FASS som exempelvis Blodcancerförbundet, Parkinsonförbundet och Fibromyalgiförbundet. En stor fördel är att det länkas till de olika förbunden och organisationerna.

Rehabilitering och proaktiva aktiviteter – Träningssidor

Även om 1177.se har artiklar inom rehabilitering och proaktiva åtgärder så är utbudet främst fokuserat på hur man ska behandla olika sjukdomar och åkommor. De som ofta tränar kan därför även ta del av information från webbplatser som har fokus på träning, rehabilitering och liknande aktiviteter.

Det finns en rad magasin med fokus mot specifika sporter likväl som webbplatser som erbjuder råd och tips inom träning. Ett exempel är Rehabguiden.se som har informativa artiklar inom framförallt rehabilitering och hur man ska träna beroende på problem. Här finns även guider och till viss del försäljning av hjälpmedel som kan vara fördelaktiga att använda under rehabilitering.

 

 

Post Author: Erik Lundgren