Napolitansk Pizza Recept

Napolitansk Pizza Recept

Om du älskar pizza, men känner att pizzan på ditt lokala pizzahak kanske inte är så nyttig så kanske Napolitansk pizza är något för dig. Det är en klassisk italiensk pizza med en tunn, mjuk och elastisk botten, toppad med enkel och smakrik fyllning. Här är ett utförligt recept för att göra Napolitansk pizza från grunden. Observera att detta recept använder väldigt lång jästtid med lite jäst, precis som i det klassiska receptet. Det är dock fullt möjligt att använda mer jäst för att snabba på processen.

Förberedelser 1 minut
Tillagningstid 25 minuter
Jäsning 1 dag
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 8 Pizzor
Kalorier 750 kcal

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 1600 – 1800 g Tipo 00 mjöl
  • 1 – 3 g färsk jäst
  • 6 – 10 teskedar salt (motsvarar 40 – 60 g salt)

Instruktioner

  1. Värm upp vattnet tills det når rumstemperatur (ca 25-28 grader) och häll det sedan i en stor skål.
  2. Tillsätt saltet i vattnet och rör om.
  3. Blanda in mjölet och smula därefter ner jästen i skålen.
  4. Rör om med en sked eller träslev tills mjölet har absorberat allt vatten.
  5. Ta ut degen från skålen och knåda den i 15-20 minuter.
  6. Forma degen till en stor boll och se till att ytan blir slät och blank. Lägg sedan tillbaka degen i skålen eller på bakbordet.
  7. Låt degen jäsa i minst 2 timmar i rumstemperatur. Täck den med en fuktig duk eller handduk för att förhindra att den torkar ut.
  8. Dela degen i bollar som väger cirka 250g (eller 200g för en mindre pizza på 22-24 cm och 280g för en större på 28-35 cm).
  9. Placera bollarna i en jäsform och låt dem jäsa ytterligare i minst 8 timmar och upp till 24 timmar (föredra kalljäsning – ju lägre temperatur desto längre jästid).

Njut av din hemlagade Napolitanska pizza!

Post Author: Erik Lundgren