Städa utan kemikalier

Städa är något som vi alla behöver göra. Men många medel idag innehåller olika kemikalier som inte är särskilt bra för oss. Har man ett stort hus och städar mycket kan det kännas särskilt angeläget att faktiskt välja rengöringsmedel som är snälla mot kroppen. På så vis mår man bättre – på lång sikt.

Olika ytor i hemmet

I princip allting i hemmet kan städas och rengöras utan kemikalier. Hur exakt man gör detta beror främst på vilken yta det handlar om:

  • Att rengöra bord, bänkar och andra hårda ytor. Det här kan göras med hjälp av microfibertrasor, som suger upp både fett och damm utan rengöringsmedel. Det kan också göras med en egen allrengöring. Lös upp tre matskedar bikarbonat i en deciliter varmt vatten. Använd sedan en svamp och avsluta med rent vatten.

För desinficering kan du använda dig av vinäger. Det är både naturligt och mycket effektivt. Du kan applicera vinägern med till exempel en sprayflaska eller en svamp. Ytor som används för matlagning bör sköljas. Vinäger är dessutom mycket effektivt för att rengöra rostfritt stål.

  • Att rengöra golvet utan kemikalier. Det här kan göras på effektivt sätt genom att använda en mopp med microfiber. För det behövs endast vatten, och alltså inget rengöringsmedel. Om man ändå vill använda något slags medel kan man till exempel städa med olivoljetvål.

Eller anlita en städfirma som kan göra det

Många städfirmor använder sina egna rengöringsmedel, medan andra ber dig att tillhandahålla dem med detta. Du kan säkerligen fixa i ordning microfibertrasor och moppar samt naturliga rengöringsmedel och be städfirman att använda dessa.

Många städfirmor är dessutom måna om miljön, och om de inte använder miljövänliga medel redan, kan de säkerligen använda dina. När vi tittar på en slumpmässigt utvald firma, Perfekt Städ, ser vi ett långt stycke om miljötänk på startsidan. Den här firman är baserad i södra Sverige. Ett miljövänligt alternativ för renhållningen hemma i södra Sverige kan alltså vara att anlita städhjälp i Malmö med Perfekt Städ. Liknande firmor finns över hela landet som sätter ett högt värde på klimatsmart och hälsosam städning.

Städning också bra för hälsan

Om städningen genomförs utan kemikalier är den riktigt bra för hälsan. Det här visar en studie som Daily Mail rapporterar om. Att bara städa golvet och plocka upp smuts kan kraftigt öka din livslängd – precis som vanlig träning kan göra. Om det också sköts utan kemikalier får du en riktigt nyttig och miljövänlig städning.

 

 

 

Post Author: Erik Lundgren