Håravfall och hur det kan behandlas

Håravfall innebär att man förlorar en större mängd hår än det normala dagliga hårfallet, som ligger mellan 50 och 150 hårstrån. Det kan bero på ärftliga faktorer, där hår sällan växer tillbaka, eller vara en tillfällig företeelse orsakad av faktorer som sjukdom eller stress.

håravfall

Den vanligaste orsaken till håravfall är genetik, vilket oftast drabbar män. Håravfall kan börja redan i tjugoårsåldern, vanligtvis genom att håret tunnas ut vid tinningarna och bildar en fläck utan hår på huvudet. Kvinnor kan uppleva ärftligt håravfall under klimakteriet, där håret gradvis blir tunnare.

Håravfall efter förlossning är vanligt på grund av hormonförändringar och brukar återgå efter cirka sex månader. Likaså kan en svår infektion som influensa orsaka tillfälligt håravfall. Stress är en annan faktor som kan leda till tillfälligt håravfall.

Vanliga orsaker till håravfall

– Sjukdomar och läkemedel som orsakar håravfall

Vissa sjukdomar som diabetes, sköldkörtelproblem och järnbrist kan leda till håravfall, men detta kan ofta minskas med behandling. Läkemedel som p-piller, antidepressiva, blodförtunnande medel och litium kan också orsaka ökat håravfall.

– Näring och håravfall

Håravfall kan vara ett tecken på näringsbrist och kan även vara kopplat till ätstörningar. Vad man äter spelar därför en viktig roll för hårets hälsa.

– Cancerbehandlingar

Vissa cancerbehandlingar kan leda till tillfälligt håravfall. Likaså kan hudsjukdomar som svampinfektion i hårbotten orsaka håravfall i specifika områden.

– Alopecia Areata

Detta är en sjukdom som orsakar fläckvis håravfall, vilket kan återväxa inom några år för många, men inte alla.

Söka vård för håravfall

De flesta behöver inte söka vård för håravfall. Det är dock rekommenderat om man upplever andra symtom som ihållande håravfall, irritation i hårbotten, misstanke om läkemedelsrelaterat håravfall, kala fläckar, eller ovanliga förändringar i hårväxt och menstruation.

Behandling varierar beroende på orsak. Sjukdomsrelaterat håravfall kan minskas genom behandling av den underliggande sjukdomen. För ärftligt håravfall finns receptbelagda läkemedel, men dessa är endast effektiva så länge de används.

Hårtransplantationer

Inom Sverige finns flertalet kliniker som specialiserar sig inom hårtransplantationer, en av dessa är Akacia Medical. Akacia Medical har etablerat sig som en ledande aktör inom hårtransplantation och skönhetsbehandlingar. Med ett imponerande rekord av över 10,000 framgångsrika hårtransplantationer, står deras erfarna operationsteam ut i branschen.

Företaget är känt för att erbjuda prisvärda behandlingar, inklusive PRP och skönhetsingrepp, samtidigt som de upprätthåller hög kvalitet. Kunder lockas av möjligheten till en kostnadsfri konsultation, vilket underlättar valet av rätt behandling.

Akacia Medicals rykte förstärks av deras många nöjda kunder, vilket bekräftas av positiva recensioner online. De lämnar även garanti på sina behandlingar, vilket speglar deras engagemang för patientsäkerhet och högkvalitativa resultat.

Företagets fokus ligger på att erbjuda personanpassade lösningar, där varje kunds unika behov och önskemål tas i beaktande. Med användning av den senaste tekniken inom sina behandlingar fortsätter Akacia Medical att vara ett förstahandsval för dem som söker expertis inom hår och skönhet.

Post Author: Erik Lundgren