Allt du behöver veta om att göra microneedling hemma

Den populära proffsig behandlingen kan göras hemma, säger experter, men med vissa förbehåll. Om du har varit hos din hudläkare nyligen har du förmodligen hört talas om microneedling, en professionell behandling som stimulerar kollagen och elastin för att minska rynkor, jämna ut texturerad hud och till och med blekna envis hyperpigmentering.

Med en ökning av hemvårdsteknik och verktyg kanske du undrar om du kan replikera effekterna av microneedling från ditt eget badrum. Svaret? Kanske. Hemma-microneedling-verktyg (även kallade dermarollers) finns definitivt att köpa, men de är inte exakt desamma som de en professionell skulle använda. Dessutom finns det säkerhetsaspekter att överväga.

Microneedling är en kosmetisk behandling som innebär användning av små nålar för att skapa mikroskopiska punkteringar i huden. Dessa mikroskopiska skador stimulerar kroppens naturliga läkningsprocess, vilket leder till ökad produktion av kollagen och elastin. Resultatet är en förbättrad hudstruktur och minskade tecken på åldrande. Microneedling är en ”minimalt invasiv behandling som sticker huden med mycket tunna, steriliserade nålar,” säger Amy Peterson, en medicinsk estetiker baserad i Miami och grundare av Skincare by Amy Peterson medspa. Denna behandling används för att åtgärda problem som textur, fina linjer, rynkor och till och med bristningar. Microneedling fungerar genom att skapa mikro-skador på huden genom användning av en enhet som använder en rullande eller stämplande rörelse.

Fördelar med microneedling hemma

Att utföra microneedling hemma erbjuder flera fördelar:

 1. Kostnadseffektivt: Professionella behandlingar kan vara dyra. Genom att utföra microneedling hemma kan du spara pengar på lång sikt.
 2. Bekvämlighet: Du kan utföra behandlingen när det passar dig bäst, utan att behöva boka tid hos en klinik.
 3. Kontinuitet: Regelbundna behandlingar är nyckeln till goda resultat, och med ett hemmakit är det lättare att hålla sig till en rutin.

Vad du behöver för microneedling hemma

För att utföra microneedling hemma behöver du:

 • En dermaroller eller microneedling-penna: Välj en med nålar som är mellan 0,2 och 0,5 mm för hemmabruk.
 • Alkohol eller desinfektionsmedel: För att rengöra dina verktyg före och efter varje användning.
 • En lugnande serum eller fuktkräm: För att applicera efter behandlingen och hjälpa huden att återhämta sig.

Steg-för-steg guide till microneedling hemma

 1. Rengör ditt ansikte: Tvätta ansiktet noggrant för att ta bort smuts, olja och smink.
 2. Desinficera verktygen: Använd alkohol eller desinfektionsmedel för att rengöra din dermaroller eller microneedling-penna.
 3. Rulla eller tryck försiktigt: Applicera verktyget på huden med ett lätt tryck. Arbeta systematiskt över hela ansiktet, undvik ögonområdet.
 4. Applicera serum eller fuktkräm: Efter behandlingen, applicera ett lugnande serum eller en fuktkräm för att hjälpa huden att återhämta sig.

Vad är en skinroller eller dermaroller?

Oavsett om man kallar det dermaroller eller skinroller, syftar man på samma typ av verktyg. Denna roller används för microneedling på huden. Skinrollern har många små nålar som penetrerar huden. Genom att göra detta öppnas huden upp, vilket gör att orenheter och döda hudceller kan avlägsnas, samtidigt som nya hudceller får möjlighet att växa. Inom skönhetsbranschen används skinrollers för att exempelvis behandla ärr eller förebygga akne.

En skinroller kan variera i utseende och funktion. Storleken kan också anpassas beroende på vilket område på kroppen verktyget är avsett för.

Topplista av Microneedling-verktyg

 

1) Swiss ClinicSkin Roller

 • Ett av de bästa microneedling-verktygen för hemmabruk.
 • Proffskvalitet till ett överkomligt pris jämfört med salongsbehandlingar.
 • Regelbunden användning under två månader rekommenderas för bästa resultat.
 • Mångsidig och passar alla hudtyper.
 • Nålar av japanskt kirurgiskt stål och ett bekvämt zinkhandtag.
 • Hög kvalitet, värd det högre priset för hållbarhet.

 

2) Dermaroller HC902 + Cleaner

 • En klassisk och beprövad skinroller med lång försäljningshistoria.
 • Regelbunden användning (2-3 gånger i veckan) förbättrar hudkvalitén snabbt.
 • Små nålar (0,2 mm) som tränger in i huden utan synlig skada.
 • Pålitlig produkt som känns trygg att använda.

 

3) âme pure Adjustable Derma Stamp

 • En ”stämpel” som ger bättre precision för specifika hudområden.
 • Justerbart nåldjup för anpassad behandling av olika hudproblem.
 • Pålitlig och högkvalitativ för att stimulera hudens läkande process.
 • Tips och försiktighetsåtgärder
 • Använd rätt teknik: Se till att du inte trycker för hårt, eftersom det kan orsaka skador.
 • Rengör verktygen noggrant: För att undvika infektioner, rengör dina verktyg före och efter varje användning.
 • Överdriv inte: Microneedling bör inte utföras för ofta. En gång i veckan är en bra frekvens för hemmabruk.

Vem bör undvika microneedling hemma?

Microneedling är inte lämpligt för alla. Undvik att utföra behandlingen om du:

 • Har aktiv akne eller öppna sår
 • Har hudsjukdomar som eksem eller psoriasis
 • Är gravid eller ammar

Hur fungerar Microneedling?

Mikroskadorna som skapas av dermarollern triggar kroppens läkningsrespons. ”När din kropp reparerar kanalerna och skadorna i huden skapar den nytt kollagen,” säger Anthony Rossi Jr., en certifierad dermatolog och grundare av Dr. Rossi Derm MD. ”Om hålen är tillräckligt små blir det inga ärr. Med nytt kollagen förbättras och stramas huden upp.”

Men saker tenderar att skilja sig något när det gäller att använda de bästa hemma-microneedling-enheterna och rollers. ”Nålarna [på en dermaroller] penetrerar inte lika djupt som microneedles som används av en professionell,” säger Hadley King, en dermatolog baserad i New York City. ”Även om de förmodligen inte är tillräckligt djupa för att stimulera kollagen, kan de hjälpa till med produktpenetration.”

Är Microneedling hemma säkert?

Även om en dermaroller inte penetrerar huden lika djupt som en microneedling-behandling på klinik, är det inte riskfritt. Efter att ha träffat patienter som har fått komplikationer som blåmärken och ärr från försök med microneedling hemma, tror dermatologer som Brian Hibler vid Schweiger Dermatology Group i New York City att microneedling bäst lämnas åt proffsen.

”Jag tror att microneedling är säkrast att utföras i medicinsk miljö med utrustning som har blivit noggrant undersökt och testad och med enheter som kan nå djupare för större förbättring,” säger han. ”Enheter på klinik kan justeras till det djup som behövs för att behandla dina individuella bekymmer säkert och effektivt.”

Dock förklarar King att dermarollers generellt är säkra ”eftersom nålarna bara är 0,25 mm djupa” och inte penetrerar huden lika djupt som en professionell behandling skulle göra. Men att applicera för mycket tryck, inte sterilisera din enhet eller använda dermarollern på trasig, inflammerad hud eller över akne kan alla innebära risker som ärr eller infektion, varnar hon.

Hur gör jag Microneedling hemma?

Om du ska microneedla hemma, här är vad experter rekommenderar:

 • Rengör och torka huden försiktigt.
 • Rulla lätt din dermaroller (Peterson rekommenderar Environ Gold Cosmetic Roller) i en flytande rörelse fram och tillbaka över varje område av ansiktet. King föreslår att börja vertikalt innan du ändrar riktning för att rulla i både horisontella och diagonala mönster.
 • Rulla inte över ögonen, läpparna eller näsan.
 • Omedelbart efter rullning rekommenderar King att applicera ett serum med hyaluronsyra eller peptider.
 • Applicera inte smink på ny-rullad hud.

Vad ska jag göra efter Microneedling hemma?

Eftersom hela konceptet med microneedling involverar skador på huden, kommer det att finnas små sår som behöver läka. Efter microneedling hemma rekommenderar Peterson att använda ”milda produkter som inte kommer att orsaka irritation.” Det innebär att undvika exfolierande syror och andra starka aktiva ingredienser som kommer att absorberas djupare i huden efter behandlingen. En återfuktande salva bör också appliceras efter behandlingen, och om det inte redan var uppenbart, är solskydd ett måste medan inflammationen läker.

Hur ofta ska jag Microneedla hemma?

När du microneedlar hemma är konsistens nyckeln. Det är värt att notera att behandlingar på klinik ofta kräver flera sessioner för att uppnå betydande resultat. Så, om du letar efter slät, fyllig hud på direkten med en hemma-dermaroller, kommer du att bli besviken. King rekommenderar att börja en gång i veckan innan du ökar antalet användningar ”så mycket som din hud tolererar.”

För att vara så säker (och ren) som möjligt föreslår hon att byta ut ditt rollerhuvud efter 20 användningar. För att hålla din roller steriliserad mellan sessionerna, spraya rollerhuvudet med sprit efter varje användning och förvara det upprätt med nålarna fristående.

Post Author: Erik Lundgren