Krävs kosttillskott för träningen?

Det finns en del olika åsikter kring om kosttillskott verkligen krävs för träningen. Svaret, kan man väl säga, är att det beror på. Inte bara hur man tränar utan också vad man har för preferenser. Rätt kosttillskott vid rätt tillfällen kan vara ett redskap som både sparar dig tid och som effektiviserar din träning. 

Vissa menar att man lika gärna kan ställa sig och laga ett proteinrikt mellanmål istället för att inta proteinpulver. Så är det nog också för en del, och det är bra om man kan göra det. Många har dock inte tid att ställa sig och göra tre riktigt proteinrika mål om dagen – och det är där som till exempel proteinpulver kan träda in och hjälpa till.

Kosttillskott mer inriktat

En annan fördel med kosttillskott är att det är mer inriktat på det som du vill ha. Vill du till exempel ha ett mycket snabbt protein att inta precis efter träningen, är det vassleprotein som brukar rekommenderas. Att alltid ha ingredienser i hemmet för att göra mellanmål rika på vassleprotein kan kräva en del tid och energi. Enklare kan då vara att helt enkelt blanda till en shake med ett bra proteinpulver.

Aminosyror

På senare tid har aminosyror blivit allt mer populärt att inta som tillskott. Återigen kan samma fördel nämnas som ovan. Kosttillskott framtagna av seriösa tillverkare är inriktade på just de aminosyror som verkar bäst för din träning. Syftet kan till exempel vara att ge så god effekt för muskelbygge som det bara går. För det ändamålet är det bra med en särskilt hög förekomst av aminosyran L-leucin. Det är givetvis bra om man kan hitta det här i mat naturligt, men det tar dig och kräver energi. Är man då också ute efter en speciell effekt, till exempel att maximera muskelbygget, kan kosttillskott faktiskt vara det bästa alternativet.

Post Author: Erik Lundgren