Proteinpulver

Funderar du på att köpa proteinpulver? I sådana fall finns det en del saker att ha i åtanke först. Det som är bäst att ta reda på först är vilken typ av proteinpulver du ska ha. Ska du ha vassle? Kasein? Eller något vegetabiliskt protein? Valen är många på marknaden idag och de olika typernas egenskaper skiljer sig åt en del.

Kasein

Kasein är känt för att tas upp långsamt av kroppen. Det passar utmärkt att ta innan läggdags, eller när det helt enkelt går långt mellan måltiderna. På så vis får kroppen ett stadigt intag av kosttillskotten under en längre tid.

Vassleprotein

Vassleprotein är det som är populärast. De flesta proteinpulver du ser på marknaden är vassleprotein idag. Det är känt för sin snabba upptagningshastighet och passar utmärkt att ta direkt efter ett träningspass. Det finns många produkter till olika priser och i olika butiker. Den som letar efter vassleprotein har en hel del att välja mellan. Visserligen gäller så också kasein, men utbudet är inte riktigt lika stort där.

Äggprotein

Äggprotein är känt för att ha en medelsnabb upptagningshastighet. Pulver med äggprotein är kanske inte lika vanligt hos gemeneman, men i kroppsbyggarkretsar är det inte alltför ovanligt att stöta på. Givetvis går det att äta ägg för att få intag av äggprotein, men varför man äter proteinpulver över huvud taget är ju för att det är mer behändigt än att laga proteinrik mat stup i kvarten. Äggprotein har en medelsnabb upptagningshastighet och är ett bra alternativ till kasein och vassle som kommer från mjölk.

Hampa- och sojaprotein

Hampa och sojaproteinpulver är ett ba alternativ för den som är vegan. Dessa proteinpulver är helt vegetabiliska och utvinns från just hampa eller soja. Normalt är hampaproteinpulver lite dyrare än sojaproteinpulver. Hos de stora butikerna kostar proteinpulver av soja sällan mer än 25 kronor per 100 gram. Proteinpulver av hampa kan däremot kosta uppemot 40 kronor per gram.

Post Author: Erik Lundgren