Rik kaffekultur i Skandinavien

Är kaffe bra för oss?

Här i Skandinavien dricker vi mer kaffe än någon annanstans i världen. Kaffedrickandet, och det berömda fikat, är en stor del av vår kultur och en fundamental del av vår vardag. Men är allt detta kaffe verkligen bra för oss? Hälsa och kosttillskott är vad vi sysslar med på den här sidan – så låt oss reda ut det.

Enligt forskare på Karolinska institutet som har studerat effekterna av kaffe på människor så är det definitivt det. Det är framför allt koffeinet som gör kaffe till en så nyttig dryck. På kort sikt gör koffeinet att man blir piggare, får en bättre koncentrationsförmåga och bränner mer fett. Det ökar även blodtrycket och produktionen av magsyra, men eftersom koffeinet enbart gör det en kort stund så orsakar inte det några sjukdomar eller problem.

Förutom dessa temporära effekter på kroppen som kaffe har så har det även vissa långsiktiga och förebyggande effekter. Kaffe kan bland annat förebygga nervsjukdomar som parkinson och alzheimer. Det gör kaffet genom att förhindra förlusten av de nervceller i hjärnan som styr motoriken i kroppen.

Kaffe kan också förebygga vissa tumörer, framför allt colontumörer och prostatacancer. Som tidigare nämnt är det koffeinet i kaffet som ger dessa positiva effekter, så det är mycket möjligt att andra drycker som innehåller koffein också kan förebygga dessa sjukdomar.

 

Brett ämne

Artiklar som handlar om kaffe kanske inte låter som världens mest intressantaste men du skulle bli mycket glatt överraskad om du bara visste hur fina tankar man kan hitta där! Bland annat så ska inte kaffe vara beskt egentligen. Är det beskt är det inte färskt kaffe, utan den beska smaken kommer från ruttna kaffebönor. Det kanske också kan vara intressant att läsa om kaffets ursprung.

Exempelvis hur gick det till när kom på hur man skulle ta tillvara på bönan? Vilket tid i mänsklighetens historia var det? Vad hette människan som upptäckte kaffet? Och så klart så hittar du massor av information om vilka sötsaker som passar bäst till ditt kaffe. Varför inte testa någon ny kaka eller pralin till? Det är ju bara bra att testa nya och olika smaker. Vem vet? Du kanske hittar en ny favorit! En sådan som kan omvandla din kanske dåliga dag till en helt underbar dag.

 

 

 

Post Author: Erik Lundgren